loading

Motorola wil dat we onze eigen smartphone samenstellen

Toen de Nederlandse artiest Dave Hakkens in september het idee lanceerde om de consument mee te betrekken bij de productie van smartphones, moesten wij toch even de wenkbrauwen fronsen.

Niet dat het idee op zich slecht was, maar de praktische uitvoering van dit concept leek ons vrij onrealistisch. Welke smartphonefabrikant zou zo gek zijn om hun smartphones volledig upgradebaar te maken en zo hun businessmodel overhoop te gooien? Om dan nog maar te zwijgen over de technische moeilijkheden die zo’n concept met zich meedraagt.

Het was dan ook een verrassing om op de officiële blog van Motorola te lezen dat de door Google opgekochte smartphoneontwikkelaar al meer dan een jaar op net hetzelfde plan zit te broeden. Meer nog, het bedrijf zat al samen met Hakkens en is van plan om in de zeer nabije toekomst smartphones uit te brengen waarvan de individuele onderdelen haast volledig vervangbaar zijn.

De aanzet om dit concept te omarmen, kwam er toen Motorola met een high-tech truck vol met 3D-printers en Motorola smartphones op roadtrip ging in Amerika en zich de vraag stelde hoe ze deze innovaties naar de ‘zes miljard inwoners van de planeet’ konden brengen.

Het eerst resultaat van deze gedachtenoefening heet Project Ara en wil zijn voor de hardwareindustrie wat Android is voor de mobiele softwareindustrie: gratis, open en toegankelijk voor iedereen. Motorola wil zo ontwikkelaars, fabrikanten en consumenten dichter bij elkaar brengen om uiteindelijk tot een beter eindproduct te komen.

Maar het overkoepelende doel van Ara is om de levensduur van onze smartphones te verlengen door de verschillende onderdelen van een smartphones vervangbaar te maken. Dit zijn ze van plan om het skelet van hun prototypes op te delen in verschillende modules. Dit in tegenstelling tot de huidige productiemethodes waar de verschillende smartphoneonderdelen één geheel vormen.

Bovenstaande afbeeldingen tonen wat Motorola in de toekomst wil bereiken met Ara en als het bedrijf in haar opzet slaagt, zullen we binnenkort de camera, processor en zelfs het scherm kunnen vervangen van ons toestel. Niet zo ver verwijderd van wat Hakken voor ogen had.

 

Motorola werkt niet enkel samen met Hakken’s bedrijf Phonebloks, maar wil ook haar geëngageerde community raadplegen en activeren. Zo wil de smartphonefabrikant voor het einde van het jaar al een aantal prototypes de deur uit zenden om tegen volgend jaar al een zicht te hebben op de mogelijkheden van het project.