loading

Dit is de Samsung Galaxy Round, ‘s werelds eerste smartphone met gebogen scherm

Samsung heeft haar langverwachte smartphone met gebogen display aangekondigd. Het toestel heet Galaxy Round en heeft als eerste smartphone ter wereld een curved display. Er deden al eerder geruchten de rondeover de smartphone, maar buiten een kort statement van Samsung eerder deze maand en wat lekken waren de details eerder schaars.

De Galaxy Round is een vrij basic smartphone die sterk lijkt op de Galaxy Note 3; zo zal het scherm van de Round 5,7 inch groot zijn en zal het toestel net zoals de Note 3 over 3 gigabyte RAM en een 2,3GHz processor beschikken. Ook zal de laatste versie van Android (4.3) op de Galaxy Round draaien.

Vreemd genoeg heeft Samsung ervoor gekozen om een 2800 mAh batterij te gebruiken in plaats van een 3200 mAh zoals bij de Note 3. Dit betekent dat de accu heel wat minder lang zal meegaan.

Wat dit toestel onderscheidt van de rest is dat het scherm lichtjes gebogen is. Samsung is al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van gebogen schermen en bracht de technologie al eerder naar haar 4k OLED-televisies, maar dit is de eerste keer dat ze de technologie voor haar smartphones gebruikt.

Gebogen displays worden bij grote televisies en in cinemazalen gebruikt om de kijker een betere ervaring geven. Bij smartphones zoals de Galaxy Round wordt het vooral gebruikt om het toestel beter te beschermen.
Een iPhone of Galaxy Note 3 die met haar voorkant naar beneden valt, zal in bijna alle gevallen een gebarsten scherm hebben. Een smartphone waar het scherm naar binnen gebogen is, is veel beter bestendig tegen zo’n val omdat de binnenkant van het scherm nooit de grond kan raken.
Daarnaast spelen ook esthetische elementen een rol. We zijn zodanig gewoon aan de rechthoekige vorm van onze toestellen, dat een vierkantige smartphone waarschijnlijk niet bij ons in de smaak zou vallen. De enige plek waar een smartphonebedrijf nog een beetje creatief kan zijn is de display.

De Galaxy Round zal de eerste smartphone op de markt zijn met een gebogen scherm

En dat doet Samsung door het scherm te buigen. De software is ook volledig aangepast aan de display: zo kan je je notificaties tonen door het scherm naar je toe te draaien en kan je door de verschillende homescreens bladeren door de Round te kantelen.
Buiten Samsung is enkel LG bezig met gebogen schermen, maar het is nog niet geweten wanneer die toestellen op de markt zullen verschijnen. Als de Round aanslaat in Zuid-Korea , waar het eerst op de markt getest wordt, zal het Zuid-Koreaanse een extra feature hebben waarmee ze groots kunnen uitpakken.

Opmerkelijk is wel dat de Galaxy Round niet opmerkelijk veel meer kost dan de Galaxy Note 3. Het toestel, dat vanaf vandaag te koop is in Zuid-Korea, kost namelijk zo’n 1.09 miljoen won wat gelijk is aan 745 euro. Dit is evenveel is als de Galaxy Note 3 hier in België.

 

Ik ben gelukkig met mijn Note 3 en zie geen reden om over te schakelen naar deze smartphone, maar ik hoop wel dat alle toekomstige Samsung smartphones een gebogen scherm zullen hebben. Al is het maar om het toestel beter te beschermen. Ik betaal namelijk niet graag 200 euro om een gebroken scherm te repareren.